Visual cues

Mensen reageren onbewust op oogbewegingen die anderen maken. Als je merkt dat een persoon opeens met grote ogen naar rechts kijkt, zul je ook diezelfde kant opkijken. Dit gaat zonder nadenken.

Ook zijn mensen getraind om visuele aanwijzingen (visual cues) op te volgen. We leven namelijk in een wereld vol met digitale informatie. Om deze informatie op een handige manier te kunnen verwerken, is ons brein op zoek naar deze aanwijzingen om de context van deze informatie snel te achterhalen.

Flirten

Wist je dat vrouwen dezelfde truc gebruiken om te achterhalen of een man met haar aan het flirten is: door opeens naar een andere kant te kijken en de reactie van de man af te wachten, kunnen ze dit achterhalen. Kijkt deze man binnen een fractie ook dezelfde kant op, dan weet de vrouw dat ‘ze beet heeft’.

Oogsignalen zijn erg belangrijk in onze communicatie. In Neuro Linguistisch Programmeren (=NLP) cursussen wordt hier zelfs uitvoerig over uitgeweid. De richting waar iemand naar kijkt bepaalt zelfs of iemand iets herbeleeft, iets construeert en welke modaliteiten (visueel, auditief of kinesthetisch) gebruikt worden. Oogsignalen kunnen zelfs aangeven of iemand liegt of de waarheid spreekt.

Logisch dat oogsignalen door ons onbewustzijn nauwlettend in de gaten gehouden worden. De richting waar iemand op kijkt zal dan ook zonder aarzeling gevolgd worden. Als op een foto een persoon kijkt naar de Call to Action, dan zal de aandacht van de bezoeker hier meteen op worden gevestigd.

Niet alleen oogsignalen

We zijn ook gewend geraakt aan andere signalen die aanduiden welke kant we op moeten kijken. Dit kan door visual cues (visuele aanwwijzingen). Deze zullen ook -onbewust- door het brein worden gebruikt om te de context van de informatie te bepalen en welke informatie belangrijk is. Ook kun je hiermee aangeven dat er nog meer informatie staat op de pagina als de bezoeker gaat scrollen. Deze visuele aanwijzingen kunnen ook een webpagina breken, waardoor de bezoeker ‘lost’ is en de pagina snel zal verlaten. Oppassen met het gebruik er van.

Voorbeelden visual cues

Voorbeelden van visual cues:

Visual cues voorbeeldOpmaak

In dit voorbeeld zie je mooi dat een bezoeker geleid wordt naar de volgende stap die hij/zij gaat maken. Deze visuele aanwijzingen zijn misschien niet al te subtiel aanwezig, maar werken prima. Dit is dan ook meteen te zien in de conversieverhoging die plaats vindt.

Ogen

Dit zijn twee mooie voorbeelden waar ogen je de weg leiden naar het webformulier. Toch zie je nog vaak foto’s van mensen die de verkeerde kant op kijken en dus de bezoeker de ‘verkeerde kant op wijzen’.Ogen visual cueEye cues

Auteur: Erwin Sigterman

Erwin Sigterman is al sinds 2000 actief in de web-wereld. Tot 2005 als Fatwire en Tridion web architect, daarna als Project Manager en Business Consultant. Zijn andere liefde psychologie probeert hij te combineren met de kennis die hij heeft opgedaan met het web.

Geef een reactie