Alpha Power Patterns

Mensen worden enorm getriggerd door bepaalde groepen van woorden. Hiermee kun je mensen beïnvloeden met je teksten of tijdens normale conversaties. Deze woorden behoren tot de Alpha Power Patterns.

Zoals je waarschijnlijk ook het Alpha-mannetje kent bij de apen, zijn dit de woorden die ook worden gezien als belangrijkste woorden om mensen direct te beïnvloeden. Dat heeft tot de naam Alpha Power Patterns geleidt.

Er zijn 5 belangrijke groepen woorden, waarmee je rekening kunt houden met het schrijven van teksten:

 1. Direct power patterns
  Meteen de aandacht en autoriteit
 2. Consequential power patterns
 3. Expansive power patterns
  kijk verder dan vandaag
 4. Sequential power patterns
  bepaalt de volgorde van denken
 5. Experiential power patterns
  deze gebruiken je ervaringen

Direct power patterns

Deze set van woorden staat aan de top van de piramide als het gaat om Alpha Power Patterns. Deze woorden kun je willekeurig in een zin plaatsen. De Direct Power Pattern words zijn:

 • Ja (Yes)
 • Stop
 • Nu (Now)

Deze woorden zijn erg direct. Directer kun je ze bijna niet krijgen. Resoluut. We zijn in ons dagelijks leven gewend om alles uit te leggen, terwijl de tegenpartij in het begin eigenlijk op zoek is naar duidelijkheid.

“Ja” geeft onbewust een grote lading aan het antwoord. Het is een start van een nieuw denkpatroon of gedrag. Natuurlijk moet je wel achter het antwoord staan. Probeer eens Ja te zeggen, zonder het verder uit te leggen; je zult merken dat mensen anders gaan reageren op je.

“Nu” is ook zo’n belangrijk woord. “A: Wanneer wil je het contract tekenene? B: Nu!”. Je bent in controle van de situatie. Als verkoper kun je hiermee erg veel krediet mee krijgen (kijk naar Hyperbolic discounting waar iedereen het tegenwoordig NU wilt hebben). Nu is hypnotisch woord.

“Stop” is een woord, waardoor we automatisch worden getriggerd om te stoppen met de dingen die om ons heen gebeuren. Het kan zelfs zo ver gaan, dat hetgeen wat zojuist is gezegd vergeten is en de volgende zin als suggestie zo het onbewustzijn wordt ingezogen.

Deze woorden kun je door je teksten, maar zeker ook in je dagelijkse conversaties of webinars gebruiken. Enkele voorbeeldzinnen:

 • Ja. Je wilt NU stoppen met roken?”
 • Stop met zoeken naar andere leveranciers, je hebt NU de juiste leverancier gevonden”.

Zoals je zelf merkt, zitten er ook embedded commands in. Beter is het dan om de zinnen wat langer te maken.

Consequential power patterns

Deze patronen laten het gevolg zien van een bepaalde actie, een consequentie.

DE bekende woorden zijn:

 • omdat (because)
 • want (because)

Omdat de zon opkwam, werd het licht in de kamer.

Het werd licht in de kamer, want de zon kwam op

Omdat is een betere keuze dan Want, aangezien het gevolg van de actie dan achteraan staat. Tevens kun je het gevolg verder ‘opstapelen’ (stacken).

Omdat de zon opkwam, werd het licht in de kamer en werden de kinderen wakker.

In het dagelijks leven gebruiken we vaak de negatieve variant (kijk naar de opvoeding van kinderen). In marketing kun je beter de positieve variant pakken van het opstapelen van gevolgen (door het woordje “en”). Hou er wel rekening mee dat je niet te veel consequenties gaat stapelen.

Deze regel kun je ook gebruiken als bijvoorbeeld het contract nog niet is getekend. Echter, maakt het erg duidelijk wat er gebeurt als de prospect wel het contract tekent:

Omdat je het contract tekent, zul je de beschikking hebben over het beste webeditors team van Nederland en zul je nog meer bezoekers naar je website halen en nog meer producten gaan verkopen dit jaar.

Expansive power patterns

Deze patronen laten zien dat er meer is, dan wat je kunt zien. De persoon die dit leest of hoort zal ‘gedwongen’ worden om verder te kijken (erg suggestief).

 • verder (beyond)
 • uitbreiden, vergroten (expand)

Een voorbeeld:

Ik merk dat uw bedrijf verder kijkt dan alleen naar morgen, door in zee te gaan met ons bedrijf zult u uw aandeel in uw branche gaan vergroten

De ontvanger van deze zinnen voelen het ook echt. Ze zien het gebeuren. Vaak toegepast tijdens wereldberoemde speeches, maar ook werkbaar tijdens sales pitches of gewoon op je website. Het gaat niet meer over nu, maar over de mogelijkheden die in het verschiet liggen (de mooie, spannende en geweldige toekomst met ontzettend veel mogelijkheden). Natuurlijk kun je deze woorden vermengen met andere power patterns.

Sequential power pattern

Sommige zaken gebeuren sequentieel, oftewel in een bepaalde volgorde. Als je zaken bekijkt in tijd, heb je drie mogelijkheden:

 • voordat (before)
 • tijdens (while)
 • nadat (after)

Voordat je deze informatie had gelezen, wist je niets over Alpha Power Patterns. Tijdens het lezen van deze waardevolle informatie wordt het voor je duidelijk wat je hiermee kunt nadat je het hele artikel gelezen hebt.

Snap je. De informatie wordt in context geplaatst. Tevens beïnvloed je de persoon op een indirecte wijze.

Experiential power patterns

Deze patronen liggen op de bodem van de Alpha Power Patterns piramide. Echter, ze zijn nog steeds erg waardevol. Dit is namelijk een woordset dat ook vaak gebruikt wordt door hypnotiseurs. Deze patronen draaien om ervaringen (experiences).

De woorden die bij dit patroon horen zijn:

 • realiseren
 • bewust worden

Het idee is dat je realiseert en bewust wordt wat deze patronen kunnen doen voor jouw website

De aandacht wordt er op gevestigd. Daarnaast wordt het onbewustzijn getriggert om te realiseren en zich bewust te worden van hetgeen gezegd wordt. Het is alsof je met een zaklamp op iets schijnt wat jij belangrijk vindt. Het draait er om dat je de ervaring van iemand controleert (=beïnvloedt).

alpha power patterns

 

Auteur: Erwin Sigterman

Erwin Sigterman is al sinds 2000 actief in de web-wereld. Tot 2005 als Fatwire en Tridion web architect, daarna als Project Manager en Business Consultant. Zijn andere liefde psychologie probeert hij te combineren met de kennis die hij heeft opgedaan met het web.

Geef een reactie