Loss Aversion – het brein ontwijkt verlies

Verlies van 100 euro komt veel harder aan dan de euforie van 100 euro winnen. HerkenLoss aversion je dat? Ons emotioneel brein wil verlies voorkomen. Dit kan je ook gebruiken op je website om mensen over te halen om een bepaalde keuze te maken.

Waar wij snel geneigd zijn om aan te geven wat de voordelen zijn als een persoon een bepaalde keuze maakt, kun je er ook over nadenken om aan te geven wat hij niet gaat krijgen als deze keuze niet gemaakt wordt.

De amygdala wordt dan steviger gestimuleerd. Het negatieve gevoel is 2x zo sterk als het positieve gevoel. Wil je mensen overtuigen, dan zul je moeten aangeven wat ze niet zullen krijgen!

Mooi filmpje over Loss Aversion:

 Voorbeelden Loss Aversion

  • Zo kun je bij aanmelden van je nieuwsbrief aangeven wat je mist als je jezelf niet abonneert (in dit geval 400% verbetering):
    Loss aversion nieuwsbrief
  • Groupon heeft dit principe erg goed toegepast. Je ziet hier welke deals je bent misgelopen. In het taalgebruik maken ze dit ook heel concreet, namelijk ‘gemiste deals’.
  • Andere voorbeelden van “loss language” zijn: uitverkocht, verlopen, stopgezet, gemist, tijdelijk niet leverbaar, bijna uitverkocht, laatste exemplaren, laatste week, etc

Kijk wel uit dat je niet altijd verliestaal gebruikt. Als je een bestaande klant wil overtuigen is het misschien beter om winsttaal te blijven gebruiken. Wil je een klant bij je concurrent weg halen, dan is verliestaal weer beter.

 

 

 

 

 

Auteur: Erwin Sigterman

Erwin Sigterman is al sinds 2000 actief in de web-wereld. Tot 2005 als Fatwire en Tridion web architect, daarna als Project Manager en Business Consultant. Zijn andere liefde psychologie probeert hij te combineren met de kennis die hij heeft opgedaan met het web.

Geef een reactie