Het Rationele Brein

De mens (en wat andere zoogdieren) hebben nog een type brein die het mogelijk maakt om rationeel naar onze omgeving te kijken. Op eenRationeel brein analytische wijze. Dit in tegenstelling tot het primaire en emotionele brein, die onbewust beïnvloeden. Is het dan wel mogelijk om een rationeel denkend brein te beïnvloeden? Natuurlijk!

Cialdini is hier een meester in. Zijn 6 wetten zijn de basis van velen om mensen te beïnvloeden:

  • Social Proof
   Mensen willen graag bij een groep horen en kopiëren dit gedrag.
  • Autoriteit
   Iemand die gezien wordt als autoriteit, kan mensen beïnvloeden
  • Vertrouwen
   Is toch wel de basis van beïnvloeding: er moet vertrouwen zijn in de persoon of organisatie. Hoort meer thuis bij het Emotioneel brein.
  • Wederkerigheid
   Als je iets doet voor iemand, wil de ander persoon iets terug doen.
  • Commitment en consistency
   Lastig om hier goede Nederlandse termen voor te vinden. Heeft iemand een keus gemaakt om iets te doen, dan blijft hij/zij hiermee doorgaan.
  • Schaarsheid
   Hoe schaarser, hoe beter. Mensen worden getriggerd door schaarsheid. Niet voor niets zijn de termen “op=op”, “de laatste 3 exemplaren” of “aanbieding geldt alleen vandaag” vaak van toepassing. Hiermee haal je potentiële klanten over om een aankoop te doen. Schaarsheid kun je beïnvloeden met het primaire brein.

Auteur: Erwin Sigterman

Erwin Sigterman is al sinds 2000 actief in de web-wereld. Tot 2005 als Fatwire en Tridion web architect, daarna als Project Manager en Business Consultant. Zijn andere liefde psychologie probeert hij te combineren met de kennis die hij heeft opgedaan met het web.

Geef een reactie